Børneudvalget
Udvalget beskæftiger sig med tematikker, der relaterer sig til børn med hørenedsættelse (0-
18 år) samt deres familier (forældre, søskende, bedsteforældre samt evt. øvrige pårørende).
Udvalget består af:
- Sofie Christlieb, formand, HB-repræsentant - sofie.christlieb@gmail.com
- Nicole Helmer-Nielsen, næstformand, HB-repræsentant + kontaktperson Region Sjælland - nhn@hoereforeningen.dk
- Terkel Rimmer Hansen, kontaktperson Region Hovedstaden - terkelhansen@gmail.com
- Trine Simling, kontaktperson Region Syd - ts@hoereforeningen.dk
- Winnie Mohr Have Jensen, kontaktperson Region Midt og Nord - winniemhj@gmail.com
- Asger Buch-Sørensen - Asger-Buch@hotmail.com
- Jesper Bundgaard - jb@hoereforeningen.dk
Kontakt: boerneudvalg@hoereforeningen.dk
Facebookside: Børn med høretab
Facebookgruppe: Høreforeningen - børn og unge med høretab
Facebookgruppe: Børnefamilier i Høreforeningen
Kommissorium
Udvalget beskæftiger sig med tematikker der relaterer sig til børn med hørenedsættelse (0-18 år) samt deres familier (forældre, søskende, bedsteforældre samt evt. øvrige pårørende).
Udvalgets arbejde
Udvalget understøtter Hovedbestyrelsen arbejde med implementering af de prioriterede indsatser 2023-27 med særlig fokus på børn med høretab og deres familier. Udvalget skal være konsultativt organ for Høreforeningens hovedbestyrelse i spørgsmål vedrørende dette.
Udvalget arbejder for:
- At sikre bedst mulige vilkår for børn med høretab ved at skabe optimale muligheder for, at børn med høretab får en så god hørelse, at de kan få mulighed for en alderssvarende talesproglig og social udvikling, eller den bedst mulige udvikling ud fra det enkelte barns ressourcer og forudsætninger.
- At udvikle dialogen og netværket mellem familier med børn, der har et høretab og blandt børnene selv – bl.a. ved at arbejde med at arrangere familiekurser, netværksaktiviteter og andre indsatser på området. Udvalget understøtter via arrangementer mm., at børn med hørenedsættelse og deres familier mødes i netværk. Netværkene har stor betydning for børnenes identitetsdannelse og erkendelse af eget høretab samt forældre og evt. søskendes evne til at mestre en hverdag med høretab i familien.
- At børn med høretab og deres familier i videst muligt omfang modtager vejledning og rådgivning i forhold, der vedrører høretab.
- At der skabes og formidles viden om at leve med et høretab som barn – til forældre, til børnene selv, til professionelle omkring gruppen af børn med høretab og beslutningstagere samt fremme forståelsen for høretab i det omgivende samfund.
Udvalget vil desuden og så vidt som muligt holde sig ajour med vilkårene for børn med hørenedsættelse og deres familier, bl.a. på social- og uddannelsesområdet samt holde øje med undersøgelser og forskning på området generelt.
Udvalgets sammensætning
Bemandingen i udvalget består af i alt op til 8 personer, heraf 2 HB-medlemmer, frem til landsmøde 2027. Fra landsmøde 2027 og frem justeres sammensætningen af udvalget, så det består af op til 8 personer, heraf 1 HB-medlem.
Udvalget konstituerer sig med formand, næstformand og evt. sekretær. Udvalget udpeger selv sit/sine HB-medlemmer.
Efter nedsættelsen af udvalget udarbejder udvalget en kompetenceprofil med det formål at sikre mest hensigtsmæssig sammensætning af udvalget fremadrettet, og derefter besættes ledige pladser i udvalget løbende via ”open call” i henhold til profilen.
Alle medlemmer af Høreforeningen har mulighed for at melde sig til udvalget. Udvalget indstiller medlemmer til hovedbestyrelsen blandt potentielle kandidater.
Samarbejde med HB, øvrige udvalg og sekretariat
Udvalget arbejder også med at skabe synlighed og kendskab til Høreforeningen. Synliggørelsen af foreningen skal sikre, at kendskabet til foreningens navn og virke styrkes i den bredest mulige kreds. Derudover skal udvalget medvirke til at udbrede information om de fordele, man får ved et medlemskab til arrangementer mv.
Udvalget har et tæt samarbejde med landsformanden samt en særlig snitflade til unge-udvalget. Udvalget kan kontakte såvel interne og eksterne fagpersoner samt Høreforeningens sekretariat til støtte for udvalgets arbejde. I sekretariatet er den faglige chef for foreningens børne/ungeindsats kontaktperson for udvalget og deltager i udvalgsmøder mv. i det omfang, det er nødvendigt.
Handleplaner og økonomi
Udvalget skal udarbejde en handleplan for udvalgets indsatsområder. Handleplanen udarbejdes for et år med afsæt i de prioriterede indsatser for 2023-27 og forelægges for Hovedbestyrelsen. HB kan supplere med forventninger til handleplanen. Aktiviteter og økonomi i handleplanen fremlægges for hovedbestyrelsen til godkendelse.
Rejse- og mødeomkostninger for udvalgets medlemmer afholdes af Høreforeningens sekretariat efter retningslinjer fastsat af HB.
Referater og kommunikation
Udvalgets referater sendes til sekretariatet, der formidler dem til resten af organisationen. Der udarbejdes opfølgninger fra udvalget på handleplanen til Hovedbestyrelsens møder. En gang årligt udarbejder sekretariatet en status på arbejdet med de prioriterede indsatser – bl.a. på baggrund af udvalgenes tilbagemeldinger.
Relevante informationer om udvalgets arbejde sendes til Høreforeningens kommunikationsansvarlig til evt. videre formidling.
Udvalgets kommissorium er godkendt i forbindelse med fusionen mellem Decibel og Høreforeningen 2024.