Så galt kan det gå

Kanonslag gav tinnitus

Et kanonslag eksploderede for fødderne af Joan i 1992. I dag har hun tinnitus og nedsat hørelse samt høreapparat på begge ører.

”Nogle dage kan jeg ignorere min tinnitus, andre dage er den så markant, at den næsten overdøver andre lyde,” siger Joan, der siden nytårsaften 1992 har haft tinnitus og nedsat hørelse. Hun har høreapparat på begge ører og bruger desuden hjælpemidler, når hun taler i telefon, ser fjernsyn eller går til møder og foredrag.

Høreapparatet hjælper både på den nedsatte hørelse og på tinnitussen, der bliver overdøvet, når der bliver skruet op for de omgivende lyde. ’Det lyder som Vesterhavet – nogle dage lyder det som en stille blæst og andre dage som storm. Mange dage hører jeg slet ikke tinnitussen, mens jeg andre dage vågner og har en voldsom susen for det venstre øre – det er især, når jeg har for travlt og så er det et signal om, at jeg skal tage den med ro’, fortæller Joan.

”Jeg fik et chok, da kanonslaget gik af for fødderne af mig. Det var totalt uventet. Og resten af aftenen var det som om, der var skruet ned for alle lydene”, fortæller Joan. Sammen med en flok venner stod hun på fortovet uden for det hus, hvor de holdt nytårsfest. En forbipasserende kastede et kanonslag hen mod gruppen, og det eksploderede lige ved Joans venstre fod.

I dagene efter nytårsaften lød alting anderledes, og der var en hyletone på Joans venstre øre. Hørelsen kom ikke igen, og hyletonen forsvandt ikke.

I starten brugte Joan ikke de høreapparater, hun fik udleveret efter den fatale nytårsaften. Men efter ti år blev apparaterne alligevel fisket op af skuffen. Forskellen var mærkbar og efter en periode, hvor hun skulle vænne sig til alle de nye lyde, blev Joan glad for sine apparater.

”Jeg holder stadig af fyrværkeri, men har fået en stor respekt for det,” siger Joan, der opfordrer alle til at bruge ørepropper i forbindelse med fyrværkeri. ”Det er en rigtig god idé, at bruge ørepropper, når man går udenfor nytårsaften,” siger Joan. ”Jeg var ikke selv med til at fyre fyrværkeri af, men fik alligevel en høreskade. Det kan andre også risikere”.

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI