Hjælpemidler

Internettet

IT er på mange måder en gave for mennesker med hørehandicap. Muligheden for at søge information på internettet, skrive en e-mail i stedet for at ringe eller at bruge de sociale medier, som fx Facebook, på lige fod med alle andre, er for mange blevet et uundværligt redskab i hverdagen. 

Dér hvor udfordringen ligger, når man er internetbruger med nedsat hørelse, er når man støder på et medie med lyd, fx et videoklip, der ikke er tekstet. Her ligger stadig meget tilbage at ønske, men også på dette område begynder tilgængeligheden at vinde frem. Se nogle af mulighederne nedenfor.

Tekster på DR's programmer på nettet

DR TV kan du se mange af DR's tidligere sendte programmer. Hvis programmet blev sendt på tv med undertekster, kan du slå disse til, når du ser programmet på nettet. Start det program, du gerne vil se. Hvis programmet har tekster, kan du se symbolet [=] i nederste højre hjørne. Klik på symbolet, så kommer teksterne frem.

Tekster på youtube-videoer

Nogle youtube-videoer har en funktion, der gør det muligt at få undertekster på videoerne. Hvis du ser et lille billede, der skal forestille en skærm med undertekster, i bjælken under videoplayeren, kan du få undertekster på videoen. Klik på billedet for at slå underteksterne til. Samme sted er der også mulighed for at oversætte teksterne til dansk. Kvaliteten af tekstningen er langt fra i top, men det kan fungere som en støtte til at forstå, hvad der bliver sagt.

Tekstede TED-foredrag

TED er en organisation, der arrangerer konferencer og foredrag. På deres hjemmeside kan man se en masse af disse foredrag. En rigtig pæn portion af dem har danske undertekster.

Der findes forskellige apps, der kan hjælpe mennesker med hørenedsættelse.

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI