Lyd på livet

Tab ikke ørerne - de skal holde hele livet


Forebyg høreskader og tinnitus blandt børn og unge


Høreforeningen har lanceret en kampagne om forebyggelse af høreskader og tinnitus blandt børn og unge.

Unge får viden om sikker sex, alkohol, rygning, kost og motion, men unges viden om høj lyd, støj og høreskader er begrænset. Derfor påtager Høreforeningen sig med projektet Lyd på livet et samfundsansvar, så børn og unge får viden om, hvordan de passer på deres ører.


Som en del af Lyd på livet-projektet har Høreforeningen udviklet nogle undervisningsforløb om at forebygge høreskader. Forløbene er udviklet i samarbejde med Forstå, der laver undervisningsmateriale til grundskolen.

Materialet er tænkt til naturfagsundervisningen, hvor eleverne kan blive klogere på lyd, ørerne, og hvordan de passer godt på deres hørelse. I forløbene dykker man ned i, hvordan hørelsen fungerer, måler støjniveauet på skolen og lærer, hvordan man passer godt på de små, vigtige fimrehår i det indre øre. Vi har sammen med Forstå udviklet forløb til indskolingen (1.-3. klasse) og mellemtrinnet (4.-6. klasse).

Forløbene er gratis og tilgængelige med Unilogin. Lærere og elever kan finde forløbene her  

Animationsfilmen herunder er en forkortet version af en af de film, der indgår i materialet (undertekster kan slås til).


Unikt materiale

Med undervisningsmaterialet udfylder vi et hul i den viden, der stilles til rådighed for grundskolen, da der indtil nu ikke har været materiale til skoleelever, hvor fokus er på at forebygge høreskader og tinnitus.

Børn og unge har brug for den viden, vi nu stiller til rådighed. En undersøgelse af unges lyttevaner viser, at et flertal af unge næsten dagligt oplever kraftig lyd eller støj, at støjen er langvarig, og at særligt de yngste ikke tænker over risikoen for høreskader. Kun én tredjedel af de unge har på deres skole eller uddannelsesinstitution hørt om, at kraftig lyd og støj kan være skadeligt. 56% af de unge oplever, at der er kraftig lyd eller støj på deres skole eller uddannelsesinstitution, og skolen eller uddannelsesinstitutionen er faktisk en klar højdespringer blandt alle de situationer eller steder, de unge er blevet spurgt til i undersøgelsen. Se et udsnit af undersøgelsen her

 

Podcast: Tal om lyd - og hvad den gør ved jer

Som supplement til undervisningsmaterialet har Høreforeningen har sammen med Alinea Didaktor produceret en podcast, hvor familier får gode råd til, hvordan man kan lytte på den rigtige måde – både derhjemme med familien – og i skolen. Man kan finde podcasten ved at søge på Didaktor i en podcastapp eller via linket her. Kig efter: Didaktor: Tal om lyd - og hvad den gør ved jer, udgivet 29. marts 2023.

Transskription

Hvis du ikke har mulighed for at lytte til podcasten, kan du læse indholdet af den i denne transskription.

 



Ørerne er skrøbelige

Når vi hører lyd for højt og for længe, belaster vi de små fimrehår, som sidder i det indre øre og sender lyd videre til hjernen. Ved svær belastning kan fimrehårene knække. Knækkede hår gror ikke ud igen, og du har fået en høreskade for livet.

WHO taler om en ’generation høreskade’ og advarer mod, at over 1 milliard unge er i risiko for at få høreskader på grund af de måder, de omgås musik på, fx ved massiv brug af høretelefoner, høj lyd til koncerter, sport-events og lignende (se mere her). Når hørelsen belastes tidligt i livet, risikerer man også at få nedsat hørelse tidligere, og flere og flere vil dermed få nedsat hørelse fra 40-50 års alderen.


Tinnitus kan være en ’markør’ for en mulig høreskade, der viser sig sidenhen i livet. Den nationale sundhedsprofil fra 2021 viser at problemet vokser særligt blandt unge. Antallet af danskere med tinnitus er steget med 27 procent på fire år fra 12,7 % i 2017 til 16,1 % i 2021. Særligt for unge kvinder ses en voldsom udvikling. Blandt de 16 til 24-årige er forekomsten gået fra 4,4 % i 2017 til 8 % i 2021, hvilket svarer til en stigning på hele 82 %. Blandt unge mænd i samme aldersgruppe er tinnitus steget fra 6,1 % i 2017 til 9,7 % i 2021, dvs. en stigning på 59 %. Derfor skal tallene tages alvorligt.

Se også: Unge er omgivet af lyd og støj, men uvidende om risikoen for høreskader

En milliard unge risikerer høreskader

En helt ny meta-undersøgelse publiceret i BMJ Global Health i november 2022 viser, at omkring en milliard teenagere og unge voksne (12-34 år) på verdensplan risikerer at skade hørelsen på grund af lyttevaner. WHO gik for flere år siden ud med dette nedslående tal, der nu bakkes op af den nye undersøgelse, der bygger på videnskabelige artikler om emnet publiceret mellem 2000 og 2021. 33 studier er inkluderet i metaundersøgelsen, hvoraf hovedparten har fokus på brug af høretelefoner, men også effekten af høj lyd på barer, klubber og til koncerter mv. er med. Metaundersøgelsen, der i alt omfatter godt 19.000 individer, estimerer, at mellem 670 millioner og 1,35 milliarder unge på verdensplan sætter hørelsen på spil med høj lyd. Læs undersøgelsen her:

Prevalence and global estimates of unsafe listening practices in adolescents and young adults: a systematic review and meta-analysis


Hold pauser fra lyd og skru ned når du kan

Heldigvis kan du selv gøre meget for at undgå høreskader:

Hold pauser fra lyd

Det handler ikke kun om hvor høj lyd du hører, men også om hvor længe du hører lyd ad gangen. Det svarer lidt til, at din krop har brug for søvn for at kunne fungere, på samme måde har dine ører brug for pauser for ikke at blive overbelastede. Så husk at tage høretelefonerne af og slukke efter længere tids lytning. Hvis du er et sted, hvor der er meget lyd, det kan fx være en koncert eller en sport-event, så husk at du kan gå væk under eller bagefter og give hørelsen en tiltrængt pause.

Skru ned når du kan

Er du til koncert eller en sport-event så husk et par ørepropper. Til koncerter kan du også bevidst stille dig et stykke fra højttalerne.
Vær opmærksom på, hvor høj lyden er i dine høretelefoner. Prøv at finde et lydniveau, du synes er godt, og skru så en lille smule ned. Efter et øjeblik vil det nye lydniveau sandsynligvis føles helt fint. Brug høretelefoner med støjreduktion, så du ikke behøver at skrue op for at "overdøve" evt. larm omkring dig. Nogle mobiltelefoner giver dig en advarsel, når du skruer op på en lydstyrke, der kan være skadelig. Følg din telefons anbefaling.




Vær opmærksom på din krops advarselssignaler

Ører er forskellige, nogle kan tåle mere end andre, men ingen kan forudsige, hvor meget lyd lige præcis dine ører kan tåle. Vær derfor opmærksom på de advarselssignaler, din krop sender dig. Hvis du får tinnitus - altså oplever en susen eller ringen for ørerne - når du har lyttet til musik, så har du skruet for højt op. Det samme gælder, hvis andre kan høre din musik, når du har høretelefoner på eller hvis du får hovedpine, når du har lyttet til musik, gamet, streamet eller lignende.


 

Lyd på livet

I Høreforeningen vil vi ikke bare se til, at børn og unge skader hørelsen, men vil tage ansvar for at børn og unge beskytter deres ører og derfor har vi startet Lyd på livet-projektet. Med projektet skaber vi opmærksomhed på problemet og arbejder med at forebygge høreskader blandt børn og unge. Hør Høreforeningens projektleder Tue Hylby Lindqvist fortælle om projektet her:

 


Projektet kunne ikke være blevet til uden støtte fra gode partnere, der deler vores budskab. Vi er derfor meget taknemmelige for den støtte, vi har modtaget fra William Demant Fonden, GN Foundation, Den A.P. Møllerske Støttefond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond:

 

 

 

 

 

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI