Varsling og alarmering
Varsling
Når der varsles med det landsdækkende sirenevarslingssystem, er der mulighed for at blive varslet på andre måder end selve sirenen.
Hvis du har en smartphone, kan du downloade en app med mobilvarsling. Mobilvarsling kan bruges af alle, og systemet kan sende beskeder af ubegrænset længde. Man kan altså få mere specifik information, også fordi der er mulighed for kun at tilmelde sig varslinger i specifikke kommuner, eller i den kommune hvor man befinder sig, ved hjælp af GPS. Til gengæld kræver Mobilvarsling at modtageren har dataforbindelse til sin telefon. Bemærk, at app'en Mobilvarsling i løbet af 2022 afløses af ny teknologi. Læs mere her.
En anden mulighed er at blive varslet via SMS. SMS-varsling er kun for døve, mennesker med svær hørenedsættelse og døvblevne. Hvis man tilhører en af disse grupper kan man tilmelde sig ordningen på Borger.dk. Da sms’er har en begrænset længde, er informationsindholdet i beskederne også begrænset. Til gengæld er sms’er ikke afhængige af dataforbindelse på modtagerens telefon.
Alarmering
Hvis man som borger har brug for at tilkalde en ambulance, brandvæsen eller politi, vil man normalt ringe 112. Men hvis man har høre- (eller tale-) problemer og har behov for at kontakte alarmcentralen kan dette ske via SMS. Man sender en SMS med oplysninger om hvem, hvor og hvad der er sket på den måde, som det ses i dette eksempel:
Hvem?Jens Petersen! Hvor?Rådhusvej 10, 2900 Hellerup! Hvad? Hjertestop, Ambulance!
Når SMS’en er modtaget hos alarmcentralen, får man en kvittering.
Det telefonnummer man skal sende en alarmerings-SMS til er fortroligt for at forhindre misbrug. Det er det lokale kommunikationscenter, der udleverer telefonnummeret, da behovet herfor beror på en konkret vurdering. Bemærk, at telefonnummeret er blevet ændret siden 2007, så hvis du har modtaget det inden da, skal du kontakte dit kommunikationscenter og få det nye nummer.
Apps til smartphones
112 app
Oplever du en ulykke, er det ikke altid, du kan sige, præcis hvor du er. Men har du downloadet "112 app", sender du automatisk GPS-koordinaterne, når du ringer op via 112 app’en. På den måde kan alarmcentralen se, præcis hvor du er, når du ringer, og sende hjælpen af sted med det samme. App'en kræver som sagt, at man har mulighed for at føre telefonsamtaler. Danmarks officielle 112 app til smartphones kan downloades gratis fra Google Play, Apple Appstore og Windows Marketplace. Se mere på 112app.dk
Akuthjælp til døve
En anden mulighed er at downloade app'en "Akuthjælp til døve". Via App'en kan man sende en autogenereret sms til alarmcentralen i tilfælde af en nødsituation. Hent app'en i App Store eller Google Play. I videoen herunder, kan du se, hvordan du bruger app'en. Videoen er produceret af Danske Døves Landsforbund. Hvis der ikke automatisk kommer undertekster på, så kan de slås til via CC-tegnet i bunden af videoen.
Se også hjælpemidler til røgalarmer mv.