Artikel: Få hjælp af professionelle og lydterapi

Richard S. Tyler, verdenskendt tinnitusforsker, gæstede House of Hearing i Danmark i sommer. Gå efter professionel hjælp til dit tinnitus-problem, siger han i dette interview med Hørelsen.

Rich Tyler

AF IRENE SCHARBAU

– Der er fortsat ingen kur, ingen piller eller operation, der i dag kan fjerne din tinnitus. Men der er mange ting, du kan gøre for at minimere eller ændre dine reaktioner på tinnitus.

Professor Richard S. Tyler fra universitet i Iowa, USA, er forsker og verdenskendt ekspert i tinnitus og audiologi. Han har netop været i Danmark for at holde oplæg på en tinnituskonference for professionelle og for mennesker plaget af lydfølsomhed eller tinnitus i House of Hearing.

Hørelsen var så heldig at møde Richard S. Tyler i Danmark for at høre mere om den globale tinnitusforskning og behandling anno 2016.

Og hans første ord er faktisk, at man kan pt. godt glemme kuren. Den kan ikke købes for penge på internettet, der er fortsat ikke dokumentation nok til at sige, at der er kure, som fjerner tinnitus.
– Mange er interesserede i at finde kuren – en masse forskning er i gang både på dyr og mennesker – uden det store gennembrud. Måske må vi acceptere, at kuren ikke findes – og lige nu er det et vigtigt udgangspunkt for den ramte at erkende det. Men meget kan stadig gøres, siger professoren, der er ophavsmand til en lang række værker om tinnitus, herunder selvhjælpsbøger som 'The Consumer Handbook on Tinnitus' fra 2008.

Kritik af TRT

Rådgivning og lydterapi er hjælpen, man skal gå efter, hvis tinnitus er uudholdelig. Richard S Tyler kritiserer metoden Tinnitus Retraining Therapy (TRT), som mange i Danmark fortsat anbefaler som hjælp til mennesker med tinnitus.
– Efter min mening satte TRT området ti år tilbage, fordi metoden arbejder med anvisende rådgivning, ikke rådgivning i samarbejde med patienten. Desuden er lydniveauet i maskering af tinnitus (lydterapi, red.) alt for højt til de fleste patienter. TRT er promoveret som et marketingsredskab, det har et navn – du kan sige, det er coca cola, og andre metoder er brun, sød væske, siger Richard S. Tyler.

Han er selv medskaber af den nyere metode Tinnitus Activities Treatment, der kombinerer lydterapi med rådgivning og fokus på at forbedre følgende: Tanker og følelser, hørelse, søvn og koncentration.

Accepter den

Herhjemme er der for tiden fokus på kognitiv behandling af tinnitus, det vil sige, at man lærer at forstå og håndtere sine reaktioner på lidelsen. Ligeledes er den såkaldte Acceptance and Commitment Therapy-model (ACT) også brugt blandt behandlerne.

Richard S. Tyler deler bekymringen om, at Acceptance-delen hurtigt kan blive omdannet til 'det må du lære at leve med'.
– Jeg har arbejdet 15 år med at få folk til at acceptere tinnitus, men hvis det bliver til, at intet gøres for patienterne, ja, så står vi snart med et verdens-problem. Det er de professionelles opgave at italesætte dette og hjælpe patienterne til accept med de redskaber der findes til at håndtere tinnitus, så den bliver mindre fremtrædende, siger professoren.

Kognitiv terapi er en velkendt metode til at hjælpe mennesker med problemer.
– Den har gode elementer, men er ikke så effektiv som en rådgiver/psykolog, patienten kan forholde sig til og have tillid til. Patienten skal føle sig forstået og som en del af processen, ellers kan man ikke profitere af behandlingen, siger han.

Certifikater

Richard S Tyler mener, man som person med store tinnitus-problemer bør sikre sig, at den man får rådgivning af, også er uddannet til det.
– En basisuddannelse er yderst vigtig, og har rådgiveren en baggrund i audiologi eller psykologi, så er det kun godt. Mennesker hårdt ramt af tinnitus og høretab har følelsesmæssige problemer, som skal løses af eksperter med forstand på dette, siger han.

Han giver ikke så meget for certifikater.
– I Iowa har selv frisører certifikater. Man kan lære meget på internettet, og sundhedssystemet ændrer sig meget i disse år. Men det er godt at spørge sig selv, hvem der er kvalificeret til at hjælpe dig. Og som organisationer skal man stille krav, hvis det offentlige betaler. Du ville jo heller ikke bede nogen lave en hjerteoperation uden kvalifikationer. Det er det samme med tinnitus – man er nødt til at have veluddannede behandlere!

Lydterapi

Som sagt mener Richard S. Tyler lige som mange andre, at lydterapi er en vigtig del af tinnitus-behandlingen.
– I dag findes der utroligt mange former for lydterapi i forhold til for ti år siden. Man kan vælge den lydflade, man kan lide. Lyd er jo forskellig for folk. Og det betyder meget, at man i dag kan vælge, fortæller han.

Lydterapi findes i mange afskygninger, bl.a. som apps og musik. Høreapparater har i dag lydterapiprogrammer, og professoren understreger vigtigheden af at anskaffe sig høreapparater, hvis der er høretab oven i tinnitussen.
– Det er ingen magisk pille, men yderst hjælpsomt for mange. Tinnitus bliver bedre af, at man får høreapparater. Desuden er hørelse vigtig for både kommunikation og i forholdet til andre mennesker, siger han.

På universitetet i Iowa har de lavet et studie med 100 tinnitus patienter og 100 cochlear implant-opererede og deres livskvalitet.
– Vi var helt klar over, at fysiske og psykiske udfordringer trak ned. Men vi havde ikke forudset, at det at have venner og dele gode og dårlige udfordringer i livet betød så meget. Ej heller, at det betød så meget at kunne se positivt ud i fremtiden. Høretab og tinnitus på virker livskvaliteten i sig selv. Kan man ikke se frem til fremtiden, er det værre, fortæller Richard S. Tyler.

Fuskere

Internettet bugner af fuskere, der gerne vil sælge dig en pille mod tinnitus. I Danmark så vi det sidste år med hjemmesider, der var snyd fra ende til anden.
– I USA er der ingen kontrol med naturmedicin. Og der er masser af mennesker, der gerne vil leve af tinnitus-problemer. Det ville være en god ide, hvis sundhedsmyndighederne oplyste befolkningen om, at der ingen kur findes, og at man skal bruge uddannede rådgivere, siger professoren.

Han fortæller, at der ingen offentlig støtte er til tinnitus-behandling i USA, og folk prøver i desperation alt muligt. Han får selv henvendelser fra hele landet og må afvise rigtig mange.
– De fleste læger vil ikke beskæftige sig med det, fordi de ikke får penge for det, siger han.

Ved vi mindre?

Richard S Tyler mener, at vi næsten ved mindre om tinnitus end for fem år siden.
– Dengang var der 10 nyhedskilder om tinnitus. I dag er der 500. Ikke mindst er der mange mennesker på internettet, der gerne vil tjene annoncekroner på at udgive 'journals' om tinnitus. Tidligere var der måske 75 artikler om tinnitus om året. I dag er der 75 hver 14. dag. Ofte uden særligt meget indhold, men det gør området uoverskueligt, fortæller han.

Hvad kan du selv gøre

Hvis man ikke lige kan finde hjælp til sin tinnitus, så er her ekspertens råd:
– Alt hvad der kan få dig til at slappe af: Yoga, Tai Chi, hypnose, mindfulness, træning. Få en ny hobby. Det er godt! Værdien af at kunne høre og sove vægter også rigtigt højt.

Meget forskning – få resultater

Professor Richard S Tyler fortæller, at nogle lovende studier vedrørende tinnitus i øjeblikket handler om cochlear implant, som for mennesker med høretab også kan fjerne/reducere tinnitus.
– Det virker for 30-60 pct af patienterne. Om nogle år får vi måske et implantat for tinnitus. Muligheden er der, hvis firmaerne kan overbevises om, at CI ikke skal være så dyrt, siger han.

Et andet implantat, som der er forventning til, stimulerer vagus-nerven i halsen. Det kan ikke hjælpe alle, men nogle og bruges bl.a. til epilepsi-patienter. En trans-kraniel magnetisk stimulation forskes der også i, men der er delte meninger om virkningen. Tyler anbefaler det ikke. Ligeledes er der forskellig forskning i medicin og i dyreforsøg.
– Det kan give interessante resultater og studier af, hvordan vi skal forstå hjernen, men studierne er stadigt ikke afsluttede. Virkeligheden er desuden, at tinnitus er forskellig for hver eneste person. Derfor er det sværeste at finde ud af, hvor man skal sætte ind, siger Richard S. Tyler.

En af de større tinnitus nyheder det seneste år har været billederne af hjernen, der lyser op mange forskellige steder, når der er tinnitus.
– Men det har man vidst siden 1950'erne – at hjernen lyser op, når man er ked af det. Og det er lige meget, om det er tinnitus eller man har slået foden, så bliver temporallapperne aktive. Der er ikke noget nyt i det. Det svære bliver at måle den egentlige tinnitus i stedet for reaktionen på tinnitus, forklarer forskeren.

Han synes, der er masser af interessant forskning for tiden.
– Men jeg har ikke lært noget nyt om tinnitus. Der er fortsat mange hypoteser, der pågår mange undersøgelser, også på dyr, men videnskabeligt dokumenterede, og dermed sikre resultater, mangler fortsat, siger han.
 

Denne artikel er oprindelig bragt i Høreforeningens medlemsblad september 2016

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI