Verdens Høredag: Mødet med Høreforeningen er det bedste, der er sket for mig

– Det er for mig et fristed i tilværelsen, at være sammen med andre med høretab på vores egne præmisser, siger Lars Christian.

Verdens Høredag: Mødet med Høreforeningen er det bedste, der er sket for mig

Lars Christian Aage

Tekst: Benny Lauridsen Foto: Lars Aarø

Han har brugt en stor del af sit liv på at skjule den dårlige hørelse. Men mødet med andre med høretab ændrede det. Nu er han så kortklippet, at alle kan se, han bruger høreapparat på det ene øre og CI på det andet – og den 3. marts drager han sammen med mange andre frivillige fra Høreforeningen ud på gader og stræder for at gøre opmærksom på Verdens Høredag.

– I dag er det vigtigt for mig, at mit CI og mit høreapparat er synlige for alle. Tidligere var mit hår en del længere og høreapparatet hudfarvet for at skjule det. Sådan er det ikke længere. Siden jeg på en ungdomslejr i 2013 kom i kontakt med andre med høreproblemer, har meget ændret sig. Jeg er blevet bevidst om, hvordan jeg førhen ville leve på de hørendes præmisser, og derfor skjulte høretabet. Nu har jeg fået et fristed, hvor alle andre forstår, hvad det vil sige at leve med dårlig hørelse. Jeg deltager i arrangementer i og for Høreforeningen, snakker helt åbent om de ting, høreproblemer medfører, og den 3. marts skal jeg for tredje gang med ud at profilere Verdens Høredag og Høreforeningen.

Sådan siger 32-årige Lars Christian Aage, da Hørelsens udsendte i starten af januar er på besøg hos ham i Lystrup ved Aarhus.

Befriende

– Du tror måske, lige som jeg selv gjorde, at du ved alt det, der er værd at vide om livet med et høretab, og derfor ikke har brug for at være i kontakt med andre i samme situation. Selv fandt jeg ud af, det slet ikke var tilfældet, da jeg kom i kontakt med folk fra Høreforeningen. Alene det at opleve befrielsen ved at være sammen med andre i samme situation. Og at vi hver især bøvler med ting, der ofte kan forbindes med vores høretab, er også en helt anden situation at komme i, end når man f.eks. er sammen med almindeligt hørende. Selvværdsmæssigt har det også givet mig et solidt løft. Jeg har fået mere ro på mig selv og er blevet bedre forankret i mig selv. Så ja, når jeg i dag ser tilbage på livet førhen og det, jeg har fået ud af at opsøge folkene fra Høreforeningen, er det kun én ting at sige:
Det burde jeg have gjort noget før, fortæller Lars Christian Aage og fortsætter: – At alle nu kender til mit høretab er befriende.

En anderledes snegl

Lars Christian Aage’s høretab blev opdaget kort efter fødslen, og i en alder af ti måneder fik han høreapparat på det ene øre, mens det andet blev vurderet til at være for svært ramt til, at et høreapparat kunne hjælpe. Altså et kraftigt høretab på venstre øre, og et meget svært høretab på det højre.

For begge ørers vedkommende skal årsagen findes i det indre øre. Hans snegle, cochlea, er mindre og med færre snoninger end andres.
– Så der er langt færre hårceller i sneglen end normalt. Og da de skal bruges til at omforme lydbølger til elektriske impulser til hjernen, har det altså kostet på hørelsen, forklarer Lars Christian Aage, der ikke ved hvorfor, hans snegle er blevet sådan. Ingen andre i familien har samme problem, og genetiske test har heller afsløret noget.

Problemet med det næsten døve højre øre blev løst september 2016, hvor han fik indopereret et såkaldt Cochlear Implantat (CI). En slags høreapparat, hvor mikrofon og processor sættes fast bag øret, og hvorfra der forbindes en elektrode til hørenerven, så man kommer uden om de manglende hårceller i sneglen, og får etableret en anvendelig hørelse.

Meget følelsesfuld oplevelse

– Det var på min første ungdomslejr i 2013, at jeg hørte om CI. Men dengang var det for meget for mig. Sådan en dims skulle jeg godt nok ikke have siddende åbenlyst på mit kranie.

I 2015 var jeg så igen på ungdomslejr. Her opfordrede de andre mig igen til at tage kontakt til de relevante mennesker omkring CI. Og så kunne jeg jo desuden se, hvordan de fra min første ungdomslejr, der dengang havde fået CI, havde det med det. Hvordan de og deres hørelse havde udviklet sig, forklarer Lars Christian Aage og lader tankerne blive hos erindringerne fra den første ungdomslejr:
– Det var en meget følelsesfuld oplevelse. Der kom jeg med min selvopfattelse, meninger og erfaringer omkring, hvad det vil sige, at leve med høretab. Alt ved mig og mit indre kom nærmest under konstant pres. Jeg blev udfordret af andre med høretab, der gerne debatterer, udfordrer og støtter dig i de problemer og misforståelser, du måtte have omkring dit eget høretab og din egen selvforståelse.

Verdens høredag

Den finder sted den 3. marts, og ideen stammer oprindelig fra verdenssundhedsorganisationen WHO. Baggrunden er, at antallet af høreudfordrede mennesker vokser i hele verden. Også i Danmark.
– I år bliver det tredje gang, jeg er med til høredagen. Det har været grænseoverskridende for mig, sådan at snakke høretab med fremmede, jeg lige har mødt på gaden, bemærker Lars Christian Aage og fastslår, at der absolut er behov for en sådan dag. Han siger:
– Der bliver flere og flere med aldersbetingede høretab, samtidig med at samfundsstøj og unge med dårlige musikvaner, også peger i retning af stadig flere med behandlingskrævende høretab. Det giver samfundet voksende problemer, så derfor er enhver anledning til at gøre omverdenen opmærksom på det og os kærkommen. Og min erfaring er, at der er mange, som har brug for at se os, og at nærme sig os i deres egen hastighed, så de måske kan få udbytte af den viden og de erfaringer om høretab og hjælpemidler, vi andre allerede ér i besiddelse af, allerede ér vant til at dele med hinanden og andre med behov.

 

Denne artikel bringes i anledning af Høreforeningens fejring af Verdens Høredag, hvor vi i år har fokus på Høreforeningens unikke fællesskab under temaet: Lad ikke høretab begrænse dig. Se mere om Verdens Høredag her.

 

Lagt på 29. februar 2020

 

Verdens Høredag tilbud: Få et ½ års medlemskab til halv pris

I anledning af Verdens Høredag den 3. marts kan du i hele marts 2020 få ½ års medlemskab til halv pris. Det vil sige, at du betaler 100 kr. for et halvt år (normalpris 305 kr. årligt). Du kan også få et ½ års familiemedlemskab for 150 kr. (normalpris 440 kr.). Når det halve år er gået, overgår du til normalt kontingent.

Meld dig ind her.Verdens Høredag 2020

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI