Nye faglige kvalitetskrav

Nye faglige kvalitetskrav til høreapparatbehandling

Sundhedsstyrelsen har i dag udgivet “ Faglige kvalitetskrav og anbefalinger til høreapparatbehandling af voksen”, der kvalificerer indsatsen på høreområdet. Som en del af kravene kommer der også minimumskrav til høreapparater.

”Kvalitetskravene har været længe undervejs, og vi er i Høreforeningen utrolig glade for, at de nu endelig bliver offentliggjort.  Med over 800.000 danskere, der har høreudfordringer i Danmark, er det så vigtigt, at der i lighed med andre sundhedsfaglige områder nu kommer fokus på at kvalificere indsatsen overfor personer med høretab,” siger Majbritt Garbul Tobberup, som er landsformand for Høreforeningen.  

Med de faglige kvalitetskrav og anbefalinger til høreapparatbehandling af voksne, bliver der sat fokus på, at der fremover stilles ens krav til alle, der laver høreapparatbehandling i dag – dvs. både offentlige og private klinikker – så man kan forvente den samme behandling uanset, hvad man vælger.

 Kravene sætter fokus på hvem, der er kvalificerede til at behandle borgere med høretab, hvilke undersøgelser, der som minimum skal udføres, og præsenterer mere gennemsigtige regler ift. ukomplicerede og komplicerede høretab. Endelig er der langt større vægt på et mere sammenhængende rehabiliterende forløb, og samlet set giver det en øget kvalitet for mennesker med høretab end tidligere.  

I Høreforeningen har vi særligt været optaget af, at følgende tiltag blev en del af kvalitetskravene:

  • En REM-måling måler effekten af det tilpassede høreapparat i øret. Fremover stilles der krav om REM-målinger til både private og offentlige høreklinikker, og dermed sikres den bedste validering af høreapparatet.

 

  • Klare retningslinjer for kompliceret og ukompliceret høretab er vigtigt, dels for at kende næste skridt på vejen mod behandling med høreapparat, dels for at sikre den rigtige behandling for den enkelte.

 

  • Ens regler i det private og det offentlige i forhold til opfølgning og kontrol betyder, at mennesker med høretab indenfor 2 måneder skal tilbydes en opfølgning og efterkontrol af høreapparatbehandlingen, hvis det vurderes centralt for udbyttet af høreapparatbehandlingen. Dermed sikrer man en bedre brug af høreapparatet og forhåbentlig, at flere mennesker får brugt høreapparatet, som det var tiltænkt.

 

  • Fremover skal alle - både private og offentlige – der udleverer høreapparater orientere om, at man kan søge hjælp og vejledning bl.a. ved landets kommunikationscentre og i Høreforeningen. Vi kan i Høreforeningen bl.a. hjælpe den enkelte ved at vejlede om de muligheder, regler og retningslinjer, der er på høreområdet mv. og dermed sikre et større overblik over ens forløb

 Selvom kvalitetskravene udgives i dag, træder alle elementer ikke umiddelbart i kraft, men implementeres gradvist. F.eks. indfases REM-målinger først fra januar 2026.

 Minimumskrav til høreapparater

Som en del af de faglige kvalitetskrav kommer der nu også minimumskrav til høreapparater, uanset om de udleveres af det offentlige eller private. Dette er endnu en kvalitetssikring af området, og en sikkerhed for, at man får høreapparater af god standard.

 Læs mere om de faglige kvalitetskrav her:

https://www.sst.dk/da/nyheder/2025/Nye-krav-skal-hjaelpe-borgere-med-nedsat-hoerelse

Læs mere om minimumskravene til høreapparater her:

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI