Forebyggelsesråd: Anbefalinger til forebyggelse af høreskader og tinnitus blandt unge

Forebyggelsesråd: Anbefalinger til forebyggelse af høreskader og tinnitus blandt unge

Vores dagligdag bliver mere og mere digitaliseret med musik, videoer, gaming mv. Det er især en verden unge helt naturligt færdes i. Ligesom unge særligt lever et liv med høj musik på spillesteder og i nattelivet. Det giver dem nogle fantastiske muligheder, men kan samtidig påvirke deres hørelse negativt for altid.


Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at en ud af ti unge lider af tinnitus (1). Det er en markant stigning fra 2010, hvor andelen af unge mellem 16 og 24 år med tinnitus var på 4,1 pct. Tallene viser, at der er behov for handling, da tinnitus har en række gener her og nu men også kan medføre høretab senere i livet. Hvis man ser på problemet på verdensplan, så antager WHO at mere end 1 milliard unge på verdensplan er i risiko for høretab (2). I dag får unge viden om alt fra sikker sex og alkohol til rygning, kost og motion, men det er lige så vigtigt, at de bliver klar over, at en dagligdag fyldt med støj og høj lyd kan få store konsekvenser senere i livet, og at de derfor skal passe på deres hørelse. Forebyggelse af høreskader og tinnitus blandt børn og unge skal prioriteres lige så højt som al anden forebyggelse, så vi mindsker antallet af mennesker med høreskader i fremtiden.


Vi er en række organisationer, der har taget initiativ til at gå sammen for at bidrage til handling på området. Vi har drøftet problemstillingerne, og vi har en række konkrete forslag til tiltag, der vil skabe synlighed omkring behovet for at passe på hørelsen og sætte rammer for gode lyttevaner blandt unge.


Nedenstående anbefalinger er vores bud på, hvad der skal gøres for at forebygge høreskader blandt unge i fremtiden. Der er tale om nogle overordnede anbefalinger, som skal hjælpe de unge med at ændre adfærd. Det er ikke tiltag, vi som organisationer kan løfte alene. Derfor er der behov for politisk handling.


Anbefalinger til forebyggelse af høreskader:

* Forebyggelse af høreskader skal prioriteres politisk
En undersøgelse fra Høreforeningen viser, at en ud af tre unge ikke tror, at høj musik kan være skadeligt (3). Når unge i dag ikke får viden om forebyggelse af høreskader handler det bl.a. om, at det ikke er et område, som man politisk har haft særlig fokus på.
Hvis vi for alvor skal have fokus på forebyggelse af de unges hørelse, skal der også være politisk opmærksomhed på temaet. Kun sådan sikrer vi, at unge kender til sunde lyttevaner. I efteråret 2023 blev der vedtaget en forebyggelsesplan målrettet de unge. Planen indeholdt 50 konkrete initiativer, der skal forebygge unges forbrug af rygning, nikotinprodukter og alkohol. Vi så gerne, at der kom en ny forebyggelsesplan, der fulgte op på den første og inddrog også forebyggelse af høreskader blandt børn og unge.

* Undervisningsmateriale til udskoling og ungdomsuddannelser
I dag får unge viden om alt fra sikker sex og alkohol til rygning, kost og motion, men det er også vigtigt, at de får viden om og anvisninger til en livsstil, der er sikker for deres hørelse, så de ikke senere i livet udvikler tinnitus eller et høretab. Høreforeningen har - ved hjælp af fondsmidler - i 2023 udarbejdet undervisningsmateriale til indskoling og mellemtrinnet, som særligt er målrette natur- og teknikfagene.
Der er på samme måde behov for at udarbejde undervisningsmateriale også til de ældre elever i både udskoling og på ungdomsuddannelserne for at sikre, at eleverne får viden om hørelsen og påvirkningen af denne, når man er udsat for lyd. De unge står et sted i livet, hvor lyd på alle måder er en naturlig del af deres tilværelse. Derfor skal de også have viden om, hvordan de kan passe på hørelsen.

* Informationskampagne målrettet de unge
Hvis unge skal blive opmærksomme på at passe på ørene, skal vi forsøge at fange dem ad flere veje. Udover mere viden gennem deres skole og ungdomsuddannelser er der også behov for en informationskampagne målrettet de unge. Kampagnen skal sikre viden om området a la: Gode råd til at passe på sin hørelse, viden om dosering af lyd mht. lydstyrke, varighed og hyppighed samt hvad man skal være opmærksom på, gode råd til køb af høretelefoner mv.
En kampagne skal ikke være en løftet pegefinger over for de unge, men på en kreativ og gerne sjov måde give de unge viden og kompetencer, så de selv kan træffe valg angående lyd og støj på et oplyst grundlag.

* Forebyggelse af høreskader skal være en del af Sikkerhedsstyrelsens kampagne til nytår
Hvert år gennemfører Sikkerhedsstyrelsen en landsdækkende kampagne for at mindske antallet af ulykker med nytårsfyrværkeri. Ulykkerne sker især blandt unge mænd. Kampagnerne har særlig fokus på øje- og håndskader og dermed på brugen af beskyttelsesbriller og på at holde afstand til fyrværkeriet. Kampagnerne er vigtige og har formentlig bidraget til, at antallet af skader er faldet, men der mangler et fokus også på hørelsen, da nytårsbrag kan give varige høreskader.
Fyrværkeri må larme med op til 120 dB, hvilket er et meget kraftigt lydniveau. Et enkelt knald fra affyring af fyrværkeri tæt på øret kan udløse en uoprettelig høreskade. Sikkerhedsstyrelsen bør derfor ud over øjenskader og kropsskader have fokus på hørelsen og brugen af ørepropper/høreværn ifm. fyrværkeri i deres årlige fyrværkerikampagner.

* Sundhedsmyndigheder skal sætte maksimale lydniveauer for alle
Vi kan som organisationer gøre en del for at bidrage til at forebygge høreskader blandt unge indenfor vores felt, men hvis man også skal nå ud til fx de mindre koncertsteder, er der behov for, at man fra sundhedsmyndighedernes side går ind og anbefaler et
maksimalt lydniveau på steder med forstærket lyd, som koncertsteder, klubber/diskoteker, biografer, barer mv. uanset størrelse. Derudover bør man følge WHO’s standard for at tilbyde stillerum og lyttepauser samt gøre ørepropper tilgængelige på disse steder. De relevante organisationer i Forebyggelsesrådet bidrager gerne med faglig ekspertise til anbefalinger, så der lægges et fornuftigt, men ambitiøst niveau.
De større koncertsteder og festivaler i Danmark følger ofte lydpolitikker, med et lydniveau på max 103 dB i gennemsnit over 15 min., der tager afsæt i anbefalinger fra Holland. Anbefalingen på maksimale lydniveau fra WHO er på max 100 dB i 15 min (4).

* Mere data og viden om unges lyttevaner
Udover opgørelser over forekomsten af tinnitus i Den Nationale Sundhedsprofil har vi begrænset samlet viden om høreområdet. Også når det gælder de unge. Forebyggelsesrådet ønsker mere data på området for at sikre kontinuerlig viden, der kan handles på. Det kan bl.a. gøres ved at tilføje ekstra spørgsmål om hørelsen i Den Nationale Sundhedsprofil eller ved at inkludere spørgsmål om hørelsen i Ungeprofilen, som årligt udsendes til ungdomsuddannelser i en lang række kommuner.


Tiltag i de enkelte organisationer:


Udover at understøtte de generelle anbefalinger til forebyggelse af høreskader blandt unge, vil organisationer i Forebyggelsesrådet arbejde videre med eller indgå i samarbejder om følgende:

* Konkret vejledning til unge og ledelser på gymnasier og erhvervsskoler
De unge er samlet på mange offentlige steder for at feste med høj musik. Men festen foregår også på deres ungdomsuddannelse – fx erhvervsskole eller gymnasium. Ungdomsuddannelserne vil gerne være med til at sætte fokus på forebyggelse af høreskader både ved at informere de unge, men også ved selv at bidrage med de bedst mulige rammer. Det handler både om konkret viden til de unge om lydniveau, gode råd til sunde lyttevaner mv., men også om gode råd til ledelserne, så de kan stille krav til musikleverandørerne ift. det rigtige udstyr og lydstyrke. For at det enkelte sted ikke selv skal opsøge materiale, bør der laves let tilgængeligt informationsmateriale som distribueres af relevante myndigheder via erhvervs- og gymnasieorganisationerne.

* Uddannelse af E sport trænerne
Esport Danmark bidrager til udviklingen af den danske basistræneruddannelse i esport for at give esportstrænere de bedste forudsætninger i foreningerne. Det handler bl.a. om at give trænerne viden og værktøjer til at varetage trænerrollen. En del af den træning kan fremover indeholde viden om, hvordan man hjælper de unge til at forvalte en sund lyttestil. Forebyggelse af høreskader kan f.eks. blive en del af det trænerkompendium, der anvendes.

* Mere forskning skal gøres os klogere
Der er løbende behov for at forske i høreskader. Både generelt, da vi mangler meget viden på området, men også indenfor specifikke områder. Bl.a. er det vigtigt at sætte spot på gaming og blive klogere på risikoen for høreskader i forbindelse med gaming, så man kan inkludere den nyeste viden, fx i forbindelse med uddannelsen af trænerne.


Forebyggelsesrådet består af følgende organisationer: Danske Gymnasier, Roskilde Festival, Dansk Musikerforbund, Danish Sound Cluster, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Esport Danmark., Dansk Live, Oticon Denmark, Dorte Hammershøi. Professor, Aalborg Universitet, og Høreforeningen.

 

1 SST, data fra 'Danskernes sundhed 2023'
2 WHO, 2022
3 Høreforeningen, 2022
4 WHO, 2022

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI