Pas på høreapparaterne når du bruger mundbind

Høreapparatbrugere risikerer at miste deres apparater, når mundbindet tages af.

Pas på høreapparaterne når du bruger mundbind


Er du høreapparatbruger, så pas på, når du bruger mundbind. Høreforeningen har desværre allerede hørt om de første eksempler på folk, der har mistet deres høreapparater, fordi elastikkerne på mundbindet kommer i karambolage med høreapparaterne. Det sker typisk, når mundbindet skal af igen, fx efter en tog- eller bustur. Det kan også ske, at høreapparaterne ryger med mundbindet ned i skraldespanden, uden man opdager det.

Som Høreforeningens landsformand illustrerer her, kommer høreapparaterne meget nemt i karambolage med mundbindets elastikker, når dette tages af.

Det kan du gøre

Vær meget forsigtig, når du tager et mundbind med elastikker af. Hiv langsomt op og ud i elastikkerne bag ørerne og sørg for, at de ikke hænger fast i dine høreapparater. Tjek efterfølgende, at dine høreapparater fortsat sidder, som de skal (men sprit gerne hænderne af først).

Overvej andre løsninger end de gængse mundbind med elastikker, fx mundbind med bindebånd i nakken.  Mundbind med bindebånd i nakken er en dyrere løsning, og de er også sværere at få fat i, men det er lykkes Høreforeningen at finde en forhandler på nettet, hvor private også kan bestille. Find dem her hos Mediq

Det er også muligt at købe såkaldte maskeforlængere, så mundbindets elastikker trækkes væk fra bagsiden af ørerne. Søg på nettet efter ”mask extender” eller ”mundbind forlænger”. Af danske forhandlere findes fx Krogsaa.com og Daarbak.dk

Her ses en maskeforlænger placeret øverst på hovedet.

Visir

Du kan også overveje at bruge visir i stedet for mundbind, da disse ikke fastgøres bag ørerne. Visirer har derudover den fordel, at mennesker med hørenedsættelse bedre kan mundaflæse dig. Visirer må gerne bruges i den kollektive trafik.

Visirer kan blandt andet købes på apoteket samt mange steder på nettet og kan fås i udgaver, der kan afsprittes og genbruges. De kan fx købes hos Papkrus.dk eller hos Grafical.dk

Visiret trækkes opad, når det tages af, og risikoen for at høreapparaterne falder af er derfor mindre.

Hvis du er CI-bruger og har problemer med mundbind, kan et visir måske være en løsning for dig.

Sundhedsstyrelsen om brug af visir

I publikationen ”Brug af mundbind i det offentlige rum” skriver Sundhedsstyrelsen således:

Et visir er en skærm, typisk lavet af plastik, der dækker ansigtet og på denne måde kan virke som en barriere mod viruspartikler.

Et visir slutter ikke tæt om ansigtet, og kvaliteten kan variere, hvilket påvirker beskyttelsesgraden. Selv om et visir beskytter mindre end et mundbind, har det den fordel, at man kan trække vejret ubesværet, og at man kan se hele ansigtet på personen, der har det på. I situationer, hvor dette er vigtigt, vil et mundbind ikke være egnet, og man kan derfor bruge et visir som alternativ. Et visir anbefales derfor som alternativ til mundbind i særlige situationer, hvor mundbind ikke er egnet, dvs. for personer, der ikke kan anvende et mundbind, eller hvor det er vigtigt at vise ansigtet i situationen. Personer med visse lidelser, fx eksem i ansigtet, allergi eller tilstande som gør, at et mundbind ikke kan slutte tæt om ansigtet kan bruge et visir som alternativ til mundbind.

Visir kan også være en fordel i forhold til omgivelserne, og kan anvendes ved kommunikation med personer, som er høre- eller synshæmmede, hvor der er behov for mundaflæsning, da munden er synlig, og da et visir ikke i samme grad dæmper lyden som et mundbind kan gøre. Desuden kan et visir anvendes i andre situationer, hvor det er vigtigt at vise ansigt, fx når man taler med et barn, som pårørende til en person med demens og lignende.  

Anvendes et visir er det væsentligt at være opmærksom på, at beskyttelsesgraden er reduceret da det ikke slutter tæt om ansigtet, og at et visir ligesom stofmundbind ikke produceres efter fælles industrielle standarder, hvilket gør, at kvaliteten kan variere.  Et visir kan modsat engangsmundbind generelt anvendes en hel dag, og nogle typer kan endvidere vaskes og genbruges.

Visiret skal håndteres korrekt ligesom mundbind, dvs. det bør ikke berøres under brug og skal af- og påtages samtidig med vask eller afspritning af hænder for ikke at være en potentiel kilde til kontaktsmitte.  

Se hele publikationen ”Brug af mundbind i det offentlige rum”.

Høreforeningen kan desværre ikke vejlede i, hvad der er den bedste løsning for dig. Vi anbefaler, at du ser efter, om produkterne er CE-godkendte, og at du prøver sig frem og vælger den løsning, som du synes fungerer bedst, og som du er mest tryg ved. Derudover er det vigtigt fortsat at holde afstand samt sørge for god hygiejne, dvs. hyppig håndvask eller afspritning.

Se også denne information fra Sundhedsstyrelsen om mundbind og visir.

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet sker, og høreapparatet er blevet væk, er der en række forskellige muligheder. Prøv i første omgang at finde det mistede apparat igen.

Hvis du har en app på din telefon, som fungerer som fjernbetjening af dit høreapparat, så kig efter om der er en "Find mit høreapparat-funktion" i appen.

Vær også opmærksom på muligheden for at få en søgehund ud fra Danmarks Civile Hundeførerforening. Det er gratis (dog skal der betales et mindre transportgebyr), og hundene er dygtige og har brug for træningen. Se mere her.

En anden mulighed er at bruge din lokale facebookgruppe for tabte ting og sager - enten til at efterlyse høreapparatet eller til at se, om nogen har fundet det. Hvis der findes en gruppe i din by, kan den fx hedde noget med Tabt og fundet eller lost and found + bynavn. I Aarhus hedder den til eksempel ”Tabt & fundet Aarhus” og i Hvidovre ”Mistet og Fundet 2650 Hvidovre og omegn - Lost and Found 2650 Hvidovre”. Prøv dig frem med forskellige søgeord + dit bynavn.

Hvis intet lykkes, og høreapparatet bare er væk, er der ikke andet for, end at få udleveret et nyt hos den høreklinik, hvor du i første omgang fik apparatet. Vær dog opmærksom på, at der kan være særlige regler, hvis dit høreapparat er købt hos en privat forhandler. Har du tegnet en forsikring hos forhandleren, der dækker mistede apparater eller hvis din almindelige forsikring dækker, kan du få et nyt apparat hos forhandleren. Hvis du ikke har en forsikring, så tag kontakt til din region.

De gode kommunikationsråd udbredes fortsat – nu også i udlandet

Høreforeningen udviklede i begyndelsen af august en række gode råd, der letter kommunikationen i situationer, hvor mundbind er nødvendigt. Rådene udbredes fortsat og blandt andet melder DSB, at de har bragt dem videre til deres personale. Sammenslutningen af danske Fodplejere har også videreformidlet rådene til deres medlemmer.

Derudover har en række høreorganisationer i udlandet sørget for en oversættelse til engelsk, så rådene nu også udbredes i blandt andet USA og Australien.

Se dansk version af rådene her.

Se engelsk version af rådene her.

Information fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen har produceret denne side om mundbind og visir  

Som det ses i linket henviser Sundhedsstyrelsen blandt andet til Høreforeningens kommunikationsråd. Se også helt nederst i informationen fra Sundhedsstyrelsen, hvor der gives en række andre gode råd om brug af mundbind og visir, fx at mundbindet kan fjernes midlertidigt, hvis situationen kræver det, fx hvis man skal tale med folk, der har brug for at mundaflæse.

 

Lagt på 2. september 2020

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI