Tekstning

Tekster på TV

Mennesker med høreproblemer har ofte svært ved at høre, hvad der bliver sagt i tv. Derfor er tekst på alle programmer en nødvendighed - uanset hvilket sprog, der tales i programmet.

Tegn for undertekster

TV2 og DR har indført et tegn som viser, at der findes undertekster til et program. Tegnet erstatter de forskellige andre tegn, der har været. Tegnet ser således ud: [=]

Undertekster via tekst-tv

De enkelte tv-stationer bruger forskellige tekst-tv-sider til at vise teksten:

DR1 : side 888

DR2: side 888

DR Ramasjang: side 888

(DR har pr. 1. december 2020 lavet en ændring, så det fremover er den samme side - 888 - man bruger til at kalde teksterne frem på).

TV 2: side 399

TV 2 Charlie: side 398

TV 2 Fri: side 397

TV 2 Zulu: side 396

Norge 1: side 777

Norge 2: side 698

Sverige 1: side 199

Sverige 2: side 199

Tyskland 1: side 150

Tyskland ZDF: side 150

Tyskland N3: side 150

Se også DRs vejledninger til at få undertekster på tv, smart-tv, computer, tablet og smartphone. 

DVB-undertekster

Hvis du har en digital tv-modtager, og hvis din antenne-/kabel-/satellit-distributør tilbyder DVB-undertekster, kan disse slås til én gang for alle, så der automatisk kommer undertekster på de programmer, der er tekstede. På den måde slipper man for at slå dem til hver gang via tekst-tv.  Du slår DVB-undertekster til med fjernbetjeningen til din modtagerboks (eller til tv'et, hvis den digitale modtager er indbygget heri). Det er forskelligt, hvordan man gør dette, men ofte skal man vælge "Indstillinger" og herefter "Undertekster". Bemærk dog, at DR ikke længere tilbyder undertekster via DVB. Dette skyldes, at de fleste brugere slår undertekster til via tekst-tv. DR  har derfor valgt at nøjes med tekst-tv, men til gengæld forbedre kvaliteten. Se mere i denne nyhed fra DR.

DVD

Nogle DVD-optagere kan optage tekster, som hentes via fjernbetjeningen efterfølgende. Spørg når du køber DVD-optager, om det er muligt at optage tekster fra tekst-tv.

Facebookgruppe om Tekstning på TV

Er du på Facebook og interesseret i at debattere kvaliteten og mængden af tekstningen af danskprogede tv-programmer, så meld dig ind i gruppen Tekstning på TV og streaming.

Få bedre lyd på dit tv

Hvis du har et nyere tv - fra 2011 og frem - kan nedenstående guideline muligvis hjælpe dig, hvis du har svært ved at høre tale i tv-programmer:

Problemet kan skyldes, at dit tv afspiller surround-lyd uden af være tilsuttet surround-højtalere. De fleste nye tv er som standard sat op til at afspille surround-lyd, og hvis tv’et ikke er tilsluttet surround-højtalere (5-7 stk.), så kan det skabe et meget dårligt lydbillede, fx i dokumentarprogrammer.

Hvis du i stedet indstiller lyden på dit tv til stereo, så vil du muligvis opleve, at tale i programmerne bliver lettere at høre.

Bemærk, at Høreforeningen desværre ikke kan være behjælpelig med, hvordan man konkret indstiller de enkelte tv-apparater eller vejlede i forhold til køb af nyt TV. Kontakt evt. dit kommunikationscenter.

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI