Menière og svimmelhed

Menière og svimmelhed

Svimmelhed og balanceproblemer har i de fleste tilfælde noget med ørerne at gøre. Den hyppigste årsag til svimmelhed er løse øresten. Der kan dog også være andre årsager, og man bør altid opsøge en læge for at finde frem til problemet. Svimmelhed, der har med det indre øre at gøre, kaldes for vestibulær svimmelhed.

De fleste mennesker oplever at blive svimle. Symptomet er normalt og kommer i stigende grad med alderen. Hver tredje over 65 år oplever perioder med svimmelhed.

Ifølge Sundhed.dk skyldes 93 procent af henvendelserne om svimmelhed til de praktiserende læger enten godartet positionssvimmelhed (øresten), menière (få) eller virus på balancenerven (få).

Den slags svimmelhed, som har med ørerne at gøre, hedder perifer vestibulær svimmelhed. Denne svimmelhed relaterer sig bl.a. til de såkaldte buegange i øret, der består af tre, væskefyldte knogleringe, der ligger vinkelret i forhold til hinanden. Nogle kalder det også for balance-organet.

Ligesom i øresneglen er det væskebevægelser, der påvirker nogle sansetråde. Sansetrådene giver information om bevægelser af hovedet og om hovedets orientering i rummet.

Beskeden sendes med balancenerven op til hjernen.

 

Behandling

I dag kan de særlige specialister i svimmelhed næsten stille diagnosen ved at spørge ind til problemerne på særlige måder.

– Der er mønstre i de forskellige sygdomme. Og man kan ofte vurdere, om det har med det vestibulære område at gøre. Der er flere ting vi nødvendigvis må tjekke med bestemte tests. Har patienten fx. talebesvær eller problemer med øjenmuskler, så kan det være centrale lidelser. Specielt udfordrende er det, når nogle få, der kun har svimmelhed, kan have sklerose, men de fleste fejler noget i det vestibulære system, siger overlæge Mads Klokker fra Rigshospitalets svimmelhedsklinik.

Klassisk er lægelig behandling med piller eller operation, men det har man sjældent mulighed for ved svimmelhed.

– Rigtig meget kan klares med manipulation (f.eks. Epleys manøvre. red). Der er måske en procent, som vi ikke umiddelbart kan hjælpe, hvor en buegang med øresten måske skal lukkes med operation. De vedvarende kroniske lidelser, som menière, kan vi symptombehandle, så generne reduceres, siger Mads Klokker.

Der er selvfølgelig andre årsager til svimmelhed, men kun få procent er neurologisk, og så er det normalt, at vi mister en del af vores sanser med alderen.

 

Svimmelheds-lidelser der relaterer sig til øret:

• Godartet positions svimmelhed/ øresten – flest (benign positionel paroxysmal vertigo) BPPV.

• Menière (3 procent)

• perilymfatisk fistel (fås fx. efter slag mod hovedet eller dykning)

• Otosklerose (tilkalkning af mellemøre – 1-2 procent)

• Akusticus neurinom – (svulst på hørenerven) – ca. 100 nye tilfælde årligt

• Virus på balancenerven – 3 procent (neuritis vestibularis)

• Køresyge

Hver anden dansker får en eller anden grad af øresten, inden de fylder 80 år.

 

Ud over perifer vestibulær svimmelhed findes der en lang række andre årsager til svimmelhed, som f.eks. sclerose, blodmangel, for lavt blodtryk, neurale lidelser, medicin og psykiske forhold/ muskelspændinger.

Men oftest er det tilstande i ørerne, der giver svimmelheden.

 

Her kan du læse om forskellige former for vestibulær svimmelhed:

Løse øresten /ørekrystaller - og øvelser mod dem 
Menières sygdom
Virus på balancenerven
Perilymfatisk fistel
Vestibulær migræne

Mere information om svimmelhed

svimmelhed.dk er en hjemmeside, der beskriver forskellige former for svimmelhed, øvelser og undersøgelser. Speciallæge i øre-næse-halssygdomme Morten Friis fra Svimmelhedsklinikken på Aleris Hamlet står bag hjemmesiden.

Svimmel på grund af ørerne - Artikel fra Høreforeningens medlemsblad om vestibulær svimmelhed og behandlingsmuligheder.


Høreforeningen hjælper mennesker med vestibulær svimmelhed

Mange, der rammes af vestibulær svimmelhed, mangler information om behandlingsmuligheder og et sted at henvende sig med spørgsmål. Høreforeningens Menièreudvalg arbejder for oplysning og forbedring på disse områder. Du er velkommen til at kontakte menièreudvalget, hvis du har spørgsmål.

Læs mere om Høreforeningens Menièreudvalg og se kontaktinformation her.

App med øvelser mod svimmelhed

Høreforeningens app "Earbalance" er udviklet til mennesker med høretab, tinnitus, lydfølsomhed eller indre-øre-betinget svimmelhed.

Earbalance indeholder små øvelser på 1-2 minutter, der afhjælper svimmelhed, styrker balancen og modvirker de spændinger, som kan være klassiske, når man har nedsat hørelse. Alle øvelserne vises via små videoer kombineret med tekstinstruktioner og effekt-forklaring. Alle videoer er tekstede og med tydelig lyd.

Du kan gratis hente Earbalance, der hvor du henter apps til din telefon (AppStore eller Google Play Store).

App’en er resultatet af et udviklings- og samarbejdsprojekt mellem psykomotorisk terapeut Randi Sesse Kjær, fysioterapeut Ida Castberg og Høreforeningen. Høreforeningen har ledet arbejdet med at realisere app'en, som er støttet af Kurt Sørensen Fonden, Trygfonden og Fonden for Bedre Hørelse.

 
Webdesign og udvikling / SYNERGI