Verdens Høredag

Her kan du se tre tekstede interviews om høretab og dets konsekvenser med forskningsansvarlig overlæge Jesper Hvass Schmidt, Høreklinikken Odense Universitets Hospital.

 

Interview med overlæge Jesper Hvass Schmidt

Hvad er et høretab:

Hørelsen kommer ikke igen

Man skal passe på sin hørelse, fordi høretab giver problemer, specielt når man bliver ældre. Man skal tænke på, at de skader, man selv påfører hørelsen, dem lægger man sådan set oven i de aldersmæssige forandringer, der kommer. Så høretabet bliver blot mere udtalt og mere alvorligt.

 

Høreapparater hjælper

Der er mange muligheder for at få afhjulpet et høretab. Jesper Hvass Schmidt fortæller om nogle af mulighederne i videoen.

Sammenhæng med andre sygdomme

Høretab skal som udgangspunkt betragtes som en sygdom, siger Jesper Hvass Schmidt. Det skyldes, at der kan være bagvedliggende årsager, der udmønter sig som høretab. Bl.a. kan åreforkalkning, forhøjet blodtryk og diabetes give udslag ved høretab, og derfor er det vigtigt at have en speciallæge inde over.

Se hele interviewet her:

Risiko ved ubehandlede høretab:

Social isolation

Konsekvensen af ubehandlet høretab kan være, at man mister sin sociale interaktion med andre mennesker. Det kan være ret alvorligt, specielt når man er ældre.

Sammenhæng med depression

Studier viser sammenhæng mellem høretab og andre sygdomme - ikke mindst en kraftig sammenhæng mellem høretab og udviklingen af depression. Både høretab og depression kan også være risikofaktorer for at udvikle en egentlig form for demens, eller det vi kalder en mildere grad af demens, det der hedder en kognitiv funktionsforstyrrelse.

Risiko

Hvis man ikke hjælper dem med høretab, så er der risiko for, at man netop får de her problemer med social isolation, og hvad det så kan medføre.

- Det er helt sikkert, at vi kan se nogle sammenhænge mellem høretab og udviklingen af demens.

Man kunne sagtens forestille sig, at man på en eller anden måde er i stand til af afhjælpe eller udskyde problemet, hvis man kommer i rettidig behandling, siger Jesper Hvass Schmidt

Se hele interviewet her:

Se også Verdens Høredag

Kampagnen ER DER HUL IGENNEM? er støttet af Oticon Fonden. 

Lagt på den 26. februar 2018

 

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau