Ungdomslejren ændrede alt for mig

Det var hele min selvopfattelse, der faldt på plads, da jeg mødte andre i samme situation, fortæller 25-årige Ida Jørgensen.

Ungdomslejren ændrede alt for mig

Tekst Irene Scharbau - foto Heidi Maxmilling

– Jeg kommer fra en folkeskole, hvor jeg blev mobbet voldsomt på grund af mit handicap. Der blev ikke taget hensyn til mine høreproblemer, jeg følte mig anderledes og alene i verden. Ungdomslejren ændrede alt!

Ida Jørgensen er skøn, ung, med viltre lokker, briller og et smittende humør. At hun ikke altid har favnet livet sådan, skyldes det faktum, at hun indtil hun blev 18 år ikke havde mødt andre på hendes egen alder, der havde høretab.
– Jeg havde faktisk ikke mødt nogen med høreapparater, og jeg troede, jeg var unormal og ikke kunne fungere i verden, fortæller hun.

Ved et tilfælde mødte hun endelig en anden pige, Lærke.
– Jeg blev ellevild over at møde en som mig. Hun nævnte ungdomslejren, som jeg faktisk havde hørt om, men aldrig var nået at komme på. For ja, jeg var skeptisk, fortæller Ida.

Ida Jørgensen

Hun syntes dengang at tanken om, at tage på ungdomslejr var at sætte sig selv i bås.
– Det var nyt og skræmmende. Jeg havde jo aldrig oplevet høreverdenen. Jeg gik rundt i min egen boble med verdenen udenfor. Da jeg kom på ungdomslejr brast boblen. Jeg kunne identificere mig med de mennesker, jeg mødte – det var hele min selvopfattelse, der faldt på plads, fortæller hun.

Er du på stoffer?

Forud gik et helt ungdomsliv med følelsen af ikke at være accepteret.
– På ungdomslejren mødte jeg unge mennesker som mig selv, som havde oplevet og erfaret, at livet ikke altid kan være let, når man har et handicap. Den lejr gav mig en energi, som jeg aldrig har oplevet før. Jeg var helt høj. Da jeg kom hjem, spurgte familien, om jeg var på stoffer. Nej nej, alt er bare faldet på plads, forklarer Ida med begejstring.

Hun følte sig hjemme fra første dag. De andre deltagere havde stor forståelse for hendes udfordringer.
– Jeg behøvede ikke bruge energi på, hvad de sagde. De var klar over, at jeg ikke kan høre. Det var så afslappet. Og selv om jeg ikke kendte dem, så fik vi nære relationer, familiære følelser, og var kede af det da vi skulle hjem.

Ungdomslejren var for Ida oplevelsen af at høre andre fortælle historien om nederlag.
– Og vi kunne hive hinanden op. Vi vidste, hvad de andre havde været igennem. Udfordringerne var forskellige, men alle havde en historie, der havde påvirket dem, fortæller hun.

Masser af info

Ud over at møde andre med høreudfordringer var det også den faglige viden, hun fik, som rykkede hende.
– Der er en masse indlæg og småkurser. Vi har fået noget at vide om tekniske hjælpemidler og om, hvordan man bryder sine egne grænser. Det har været interessant at lære, at man har sin identitet og sin funktionsnedsættelse: Man skal ikke kun identificere sig med handicappet. Det er skønt med masser af info. Ungdomslejren har en vigtig kombination af socialt samvær og foredrag. En dejlig læreproces, siger hun.

Derfor skal du med

Ida fremhæver det inspirerende ved, at man kan være sammen med andre unge uden hele tiden at skulle være opmærksom på, om de følger med. Ungdomslejren har teknik til alle møder, så man kan få det hele med, herunder skrivetolke.
– Uanset om du har problemer med dit høretab eller ej, så tag med for at få en oplevelse. Vi snakker jo om andre ting end høreproblemer, siger hun.

Men tør man tage af sted selv, som ungt menneske?
– Man skal ikke være bange for at møde op alene. Folk er så imødekommende. Jeg fulgtes med en, men var stort set ikke sammen med hende. Der er ingen, der sidder alene. Alle er gode til at tage folk med, og man er en del af fællesskabet, selv om man ikke kender nogen, fortæller Ida og tilføjer:

– Jeg oplevede at have fundet et sted at høre til. Man er ude af bekymringen om, hvad de andre synes om mig. Man er accepteret på forhånd.

I dag har Ida været på ungdomslejr to gange.
– Man følger jo også, hvordan nogle udvikler sig. Der er rollemodeller i blandt deltagerne. Andre har udviklet sig fra at være meget usikre til at blive stærke. Andre igen har haft det meget sværere end mig, og de tør bryde både tabu og barrierer. Det giver inspiration og mod. Jeg kom hurtigt ind i fællesskabet, og det har faktisk været en ice-breaker til, at jeg startede på en uddannelse. Nu tør jeg åbne ballet og sige hej med jer, siger Ida.

Hun roser Høreforeningen for at lave tilbud til de unge.
– Størstedelen med høretab er jo ældre. Men der er flere og flere unge med høreproblemer og også flere, der gerne vil gøre en forskel i Høreforeningen. Det har været tabu at være ung og hørehæmmet, men folk gemmer det ikke væk mere i samme grad. De unge mennesker bør melde sig ind i Høreforeningen, der er tilbud til os, og vi skal have en stemme. Havde jeg vidst det, var jeg blevet hjulpet længe før.

Ida Jørgensen er opvokset i Lyngby, har gået i gymnasiet og uddannet sig til multimedie designer og E-konceptudvikler i en professionsbachelor. Hun læser nu IT på kandidat-niveau på Aalborg Universitets Københavnsafdeling. Hun har et konduktivt, middelsvært høretab på grund af mange mellemørebetændelser som barn. Hun fik høreapparater som tre-årig, men i folkeskolen gik hun ikke med dem, hun erkendte i gymnasiet, at hun misforstod for meget uden apparater og tog dem på igen.

Ovenstående er oprindeligt bragt i Høreforeningens medlemsblad maj 2015

Tag med på Ungdomslejr

Høreforeningens næste ungdomslejr foregår på Castberggård ved Vejle den 10.-13. august i år. Der er åbent for tilmeldinger her, hvor du også kan læse mere om arrangementet:

Tilmelding medlemmer af Høreforeningen
Tilmelding andre

Tilmeld dig senest 9. juni og kom med til den fedeste ungdomslejr!

Sponsorer:
Advanced Bionics, GN Resound, Phonak/Comfort Audio, Oticon Medical og Oticon