Spil-ekspert opfordrede til høj lyd

Dårligt råd fra DR til computer-spillere: Skru op på max.

Spil-ekspert opfordrede til høj lyd

"5 computer-spil du skal prøve med musikken på max".

Sådan lød overskriften fra spil- og tegnefilmseksperten Jakob Stegelmann i en DR-artikel i weekenden i forbindelse med nogle store DR-koncerter med musik fra computerspil.

Opfordringen kan læses her

Stegelmann anbefalede, at man skruer lyden til max på fem spil, og det er et rigtigt dårligt råd, mener Høreforeningen, der i weekenden kontaktede både Stegelmann og journalisten bag artiklen, fordi de er med til at puste til 'generation høreskade'.

Efter Høreforeningens har kontaktet Jakob Stegelmann, er han meget hurtigt vendt tilbage til os og beklager ordvalget. Nu er artiklen ændret i overskriften, så der ikke opfordres til max. Det er ikke Jakob Stegelmann selv, der har valgt formuleringen om at skrue op på max.

Der er dog fortsat en opfordring i selve artiklen til at skrue godt op for lyden..

Ifølge WHO er 1.1 mia yngre mennesker nemlig i risiko for at ødelægge hørelsen på grund af forkert brug af personlige lydafspillere.

Det handler ikke mindst om gamere, der har høj lyd i hovedtelefonerne i timevis. 

Stor risiko og konsekvens

Høretelefoner og computere kan i mange tilfælde skrues op til 100 DB. Det kan ørerne holde til et kvarter, før der er potentiel risiko for blivende skade. 
Konsekvenserne af høretab er langt større, end de unge ved. Det bliver sværere at få uddannelse og job, og risikoen for isolation, depression og forringet livskvalitet er stor. 
Et studie fra DTU viser, at synapser i høresystemet har skader, som er umålelige nu, men kan betyde, at de unge i dag bliver langt hurtigere høreudfordrede end deres forældres generation. 

Unge mænd spiller højt

Høreforeningen har gennem lyddukken Valdemar fra Aalborg universitet målt lyden i mange unges høretelefoner. Især unge mænd spiller højt. Nogle 100db uden at ane, at de kan se frem til ører, der er gået på pension i 40 års alderen. Og en markant risiko for blivende tinnitus. 

Høreforeningen har opfordret Jakob Stegelmann og journalisten til at følge op på artiklen med de gode råd om, hvor længe man må udsættes for forskellige lydniveauer, før de gør skade. Der findes støjmåler-apps i dag. 
Se hoereforeningen.dk/viden-om/stoej

 

Lagt på 30. januar 2017

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau