Smukfest for alle

Vinderne af Projekt fed musikoplevelse på Smukfest i Skanderborg prøvede teleslynger af på festivalens sidste dag.

Smukfest for alle

Er festival overhovedet noget for døve og personer med høretab, vil mange nok tænke. Svaret er ja, og det blev bevist søndag den 7. august, da vinderne af Projekt fed musikoplevelse mødtes og tog til Smukfest i Skanderborg. For de fleste var det første gang, de var på en musikfestival, de var spændte og glædede sig til den oplevelse, der lå foran dem. For dem, der skulle prøve teleslyngen var der megen snak om, hvordan det mon fungerer og om hvordan oplevelsen af musikken ville blive.

Jeanette tog initiativ

Smukfest er for alle – også for døve og personer med høretab. For mange døve og personer med høretab har musikfestivaller traditionelt set været betragtet som et lukket land, og de har valgt musikoplevelser kombineret med sociale oplevelser fra.
- Det betyder, at mange er gået glip af den sociale oplevelse, fællesskabet og den gode musikoplevelse en festival kan give, fortæller Jeanette Bille, der er en af tovholderne på projektet. Hun er begejstret for den mulighed, der er kommet for personer med høretab. Danmarks smukkeste festival har nemlig taget initiativ til at gøre noget ved problematikken. De har indgået i et samarbejde med Phonak omkring etablering af teleslynge og FM-udstyr på samtlige scener.

Søgte Smukfonden

Castberggård vil gerne bakke op om alle initiativer, der fremmer lige muligheder for mennesker med høretab og søgte derfor, i samarbejde med Decibel, Høreforeningen, CI-foreningen, Danske Døves Landsforbund og Danske Døves Ungdomsforbund SMUKFONDEN om midler til at give døve og personer med høretab en ny oplevelse. Samtidig vil de alle gerne være med til at øge kendskabet omkring den mulighed, der er, for at bruge teleslynge.
- Jeg har selv CI og det er virkelig en oplevelse at tænde for teleslyngen foran eksempelvis Bøgescenen. Man kan pludselig høre, hvad der bliver sunget, fortæller Jeanette Bille om baggrunden for ansøgningen.

Næstformanden prøvede det af

Leon Carlsen, næstformand i Høreforeningen, var også til stede på festivalen, og glædede sig til at af prøve teleslyngen.

- Vi (Høreforeningen red.) synes, at det er et rigtig godt initiativ, og jeg håber, at der er mange flere hørehæmmede, der vil komme hertil og benytte sig af muligheden for teleslynge, udtaler Leon Carlsen.

Det var hans første gang på festival og han glædede sig til at afprøve teleslyngen til specielt Magtens Korridorer og Østkyst Hustlers.

- Jeg synes, at det var meget positivt, fordi det var meget klart. Hvis jeg hørte det på høreapparat, så kan kunne jeg ikke høre sangen, men ved at slå over på teleslynge, så kunne jeg tydeligt høre sangen. Det lagde dog en dæmper på musikken, så det er lidt et dilemma, men skulle jeg vælge så foretrækker jeg teleslyngen, hvor jeg kan høre hvad sangeren synger, og jeg kan mærke musikken på min krop, fortæller Leon.

Käthe Rasmussen, medlem hos Høreforeningen, meldte sig til konkurrencen, da hun altid gerne har villet til Smukfest. Selvom hun kan have svært ved at høre, hvad der bliver sunget, så bruger hun endnu ikke teleslynge.

– Når jeg kender musikken og er afsted med folk, jeg kender, så nyder jeg at være til koncerter, fortalte Käthe.

Næste år?

Projekt Fed musikoplevelse er nu afsluttet. Om der bliver teleslynge på næste års Smukfest vides ikke på nuværende tidspunkt, fortæller Søren Andersen fra Phonak. Nu evaluerer vi på det og ser på, hvordan effekten har været. Det er jo udenfor, hvilket gør det vanskeligt med forskellige frekvenser og der er mange radiobølger i sådan en skov pga. trådløse mikrofoner, mobiltelefoner og andet, men nu må vi se om vi har fået en god nok rækkevidde i år til, at vi fortsætter det.

Fakta:

Projekt fed musikoplevelse har fået tildelt 20 søndagsbilletter, der ved konkurrence blev tildelt medlemmer af Decibel, Høreforeningen, CI-foreningen, Danske Døves Landsforbund og Danske Døves Ungdomsforbund, der alle er samarbejdspartnere omkring Projekt fed musikoplevelse.

Tekst og billeder: Castberggård

Lagt på 12. august 2016