Døvfødt dansk pige med CI skal synge i Europaparlamentet

13-årige Lova Rose skal synge på European Research and Innovation Days.

Døvfødt dansk pige med CI skal synge i Europaparlamentet 

 

Lova Rose på 13 år blev spottet til en musikaudition i Warszawa i juli måned. Nu er hun inviteret til Europaparlamentet for at vise politikere og forskere, hvad det betyder, når forskning og innovation bliver prioriteret højt. Lova blev nemlig opereret med cochlear-implantater, da hun var 11 måneder gammel og hører, taler og synger derfor i dag. Det er dog aldrig set før, at en døvfødt stormer frem i musikken.

Den 24. september slår Europaparlamentet dørene op til European Research and Innovation Days 2019. Her er politikere, forskere og andre interessenter samlet for at høre om og diskutere fremtidens forskning og innovationsmuligheder. Og når dørene åbnes, går danske Lova Rose Røhrmann Heick på scenen med en live-kvintet af strygere og synger sangen ”A Thousand Years”. 

For 13 år siden lå det ikke i kortene, at Lova skulle ende med at synge i Europaparlamentet. Hun blev konstateret fuldstændig døv 10 dage gammel, og forældrene var målløse. De havde en hørende dreng i forvejen og kendte intet til høretab i familien.

”Jeg var i chok. Hvad betød det for vores liv fremover? Ville hun aldrig kunne høre vores stemmer og tale med sin egen? Det var svært at forholde sig til som hørende. Vi satte vores lid til teknologien og udenlandsk forskning. Vi kæmpede meget for de rette tilbud og gik langt hen ad vejen vores egne veje, efter Lova blev opereret 11 måneder gammel. Vi valgte talesprog og musik, til trods for modstand fra et traditionelt døve-fagfelt,” fortæller Mette Bau, journalist og mor til Lova.

”Jeg kan huske fagpersoner, der sagde, at vi skulle slukke al musik. Hun ville aldrig kunne nyde musikken med cochlear-implantater, men ville opleve det som støj. Jeg fik det nok sådan lidt: Det må vi jo se, om Lova kan. Jeg stejlede på at sætte barren lavt fra starten, så jeg slukkede ikke for musikken. I stedet skruede jeg op. Og Lova sad på sit første babymusik-kursus, 14 dage før hun blev opereret.”

Fagfolk er imponerede

”Lovas sang er imponerende. Tænk at vi i Danmark er et sted nu, hvor en døv pige, der er opereret tidligt med cochlear implantater, er så langt musikalsk. Det er fantastisk for Lova, men også for alle andre børn med cochlear implant derude – for det viser, at vi er et sted i den teknologiske udvikling, hvor det enkelte barn har mulighed for at udleve sit fulde individuelle potentiale. Lova beviser nu, at teknologi i samspil med egne talenter og forældrenes indsats også kan føre til dette, som må siges at være toppen af kransekagen,” fortæller Cecilia Fernandez Samar, Funktionsleder af Audiologisk afdeling, Øre-næse-halskirurgisk og audiologisk klinik Rigshospitalet Gentoftematriklen, hvor børn med cochlear-implantater bliver fulgt. 

Lova selv er ganske upåvirket af det, hun har opnået i forhold til hørelse, tale og musik. Hun går i 7. klasse på Busses Skole i Gentofte og tænker ikke så meget over, at hun er anderledes, selvom hun dagligt skifter batterier, undgår for meget støj og engang imellem bliver ekstra træt i hovedet. 

”Jeg tænker, jeg er rimeligt meget som alle andre. Jeg synes bare, det er sjovt at synge og spille teater. Siden jeg optrådte i Warszawa, har jeg fået flere henvendelser fra forældre, der har yngre børn med cochlear-implantater. De skriver, jeg er et forbillede, fordi jeg inspirerer dem og giver dem håb for deres eget barn. Det er jeg selvfølgelig stolt af,” fortæller Lova Rose Røhrmann Heick.

Sæt barren højt og tro

”Jeg synes, det er en fantastisk oplevelse for Lova, at hun skal synge i Europaparlamentet, men det, jeg synes, er pointen, og som jeg virkelig ønsker, at andre tager med, er, at børn, unge og mennesker i det hele taget skal have lov til at udleve deres potentiale, uanset hvad de bærer rundt på af anderledes vilkår. Sætter vi som forældre eller fagpersoner barren lavt, når de måske ikke derhen, hvor de kunne. Det er giftigt at diktere, hvad andre ikke vil kunne opnå på forhånd. Det ved de kun selv, hvis de forsøger,” fastslår Mette Bau, journalist og Lovas mor.

Lova Rose


Om Lova Rose Røhrmann Heick

  • 13 år og født døv.
  • Hører med cochlear-implantater.
  • Går på Busses Skole i Gentofte.
  • Taler helt almindeligt og synger bedre end de fleste normalthørende.
  • Bruger ikke tegnsprog 
  • Spiller teater og synger i sin fritid.
  • Har i forbindelse med sin kommende optræden oprettet Instagram og Facebook under navnet: Cochlear_rose.

Læs mere om European Research and Innovation Days 2019

 

Lagt på 18. september 2019

 

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau