Artikel: Lasse på 11 år glæder sig allerede til næste landskursus

I slut-september mødtes børn med høretab, forældre og søskende. Weekenden på Castberggård Højskole blev en stor oplevelse for Lasse og hans forældre, som var med for første gang.

Landskursus 2016 gruppebillede

TEKST JOURNALIST MERETE RØMER ENGEL - FOTOS TINA BRIGO HANSEN

Lasses mor Linda Olsen føler sig efter landskurset for første gang klædt på i forhold til sin søns høretab.
– Det var utrolig rart at blive klar på, at det er os selv, der skal tage ansvaret. At vi skal sætte os ind i, hvad Lasse har brug for og derefter forsøge at få det. Man havner meget nemt i lidt af en offerrolle, hvis man går og venter forgæves på initiativer fra kommunen, siger Linda.

Så selv om den nye viden giver hende og manden ekstra opgaver, så er det opgaver, som de med glæde påtager sig.
– Det er rart at kunne hjælpe sit barn, at opleve tingene bevæge sig i den rigtige retning og se ham blive gladere for skolen og samværet med kammeraterne, siger Linda.

Det var især erfaringsudvekslingen med de andre forældre, der gjorde en forskel for Linda og hendes mand.
– Tænk at være et sted, hvor du ikke behøver forklare dig. Alle forstod, hvad det handlede om, når jeg fortalte om Lasses frustrationer, når han ikke får alt med i skolen, siger Linda.

Lasse ser flere muligheder

Lasse har erklæret, at han vil af sted på landskursus næste år. Han nød at møde andre børn med høretab og var ifølge sin mor meget optaget af oplægget fra coach Anja Vintov.
– Han lærte, at han selv skal bede om de ting, han har behov for præcis som os voksne, siger Linda.

Og Lasse har allerede afprøvet nogle af de nye værktøjer i sin 5. klasse hjemme i Skovlunde.
– Forleden til en test bad han sin lærer stille sig, så han kunne se hendes mund. Det kunne så af praktiske grunde ikke lade sig gøre, men han giver ikke op. Han er vokset og har fået mere tro på, at han har masser af muligheder, selv om han har et hørehandicap, siger Linda.


Landskursus 2016


Det rykker

For arrangørernes side er det netop afgørende, at børnene får et ordentligt skud selvtillid.
– Måske gemmer de sig lidt i skolen og undskylder sig med, at de jo ikke kan høre. Men her er forholdene sådan, at alle kan være med. Børnene mærker, at vi faktisk forventer deres lydhørhed og opmærksomhed. De udfordres, og de vokser af det, siger Lipi Thalwitzer (kaldet Sep), som er en af Høreforeningens mange ildsjæle og koordinator for børn og unge på landskurset.

Til gruppen af unge, som enten selv har et høretab eller har en søskende med høretab, er der ud over det sociale samvær og erfaringsudveksling også et fagligt indhold, som det Lasse deltog i som en af de yngste i ungegruppen. De har desuden mulighed for at sove sammen uden forældrene.
– For mange er det umiddelbart for stort et skridt at sove væk fra forældrene, men nogle ombestemmer sig i løbet af weekenden, og andre beslutter, at næste år vil de sove med de andre unge. Der sker en udvikling, så de tør bevæge sig lidt væk fra forældrenes tryghed. Det er dejligt at opleve, siger Sep.

Afsted uden storebror

Børnene og de unge er altid af sted uden forældrene på en oplevelsestur. For en af de erfarne landskursusdeltagere Tina Brigo-Hansen var det stort at opleve sin 10-årige søn Robin glæde sig vildt til at skulle med de andre børn til Legoland.
– Det første år var der skrig og skrål. Han ville ikke med uden mig, men jeg blev nødt til at skubbe lidt på, og hans storebror var med, så det gik. Andet år var han stadig ikke helt stolt ved det, men nu elsker han det, siger Tina.

Hun kan se en enorm udvikling i løbet af de fem år, de har deltaget. I år har storebror på 17 andre ting på programmet, men det er ikke længere et problem for Robin.

Landskursus 2016


Hørelsen i venteværelset

– Oplevelser, alle de gode venner og al den erfaringsudveksling, vi får her. Det er tusinde gange mere værd end en pjece med information, siger Tina.

Det eneste hun er ked af er, at hun ikke tog af sted med Robin endnu tidligere i hans liv, men hun kendte ikke tilbuddet, før han var 5 år.
– Det var helt tilfældigt, at jeg faldt over en artikel om landskurset i Hørelsen, da vi sad i venteværelset hos audiologopæden. Fagfolkene burde være mere opmærksomme på at fortælle os forældre om den slags fantastiske tilbud, siger Tina.

Venskaber og rollemodeller

Både de dybe snakke forældrene imellem, information om fx nye hjælpemidler og alle de venskaber, som børnene og de unge får skabt, er noget af det koordinator for forældredelen Sanne Lauridsen lægger vægt på. Hun tror på værdien af, at børnene er med i foreningen meget tidligt både for at opleve, at de ikke er alene i verden med deres hørehandicap, men også for at møde voksne rollemodeller med høreapparater. Hun opfordrer endnu flere til at komme med på landskurset næste år og indtil da måske deltage i andre arrangementer for børn, unge og forældre, der annonceres på facebook.
– Vi kan sagtens være flere, siger Sanne Lauridsen, koordinator for forældredelen.

Landskursus 2016
Denne artikel er oprindelig bragt i Høreforeningens medlemsblad december 2016

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI